EDOS

Share this post
EDOS 2022 uke 14
edos.substack.com

EDOS 2022 uke 14

Skogbrann og kompleksitet, god prosjektstyring og god beslutningsevne, tverrfaglig samhandling + sosial innovasjon

Leif Knutsen
Apr 4
Share this post
EDOS 2022 uke 14
edos.substack.com
Fra Pioneer-brannen i Idaho i 2016, av USDA via Wikimedia Commons

Hvorfor skogbranner er innfløkte og hva vi kan lære av dem

HVA: Med grunnlag i forskning om skogbrann i USA, en god innføring i forskjellen mellom enkel og kompleks risiko og prinsippene for en tilnærming til kompleks risiko.

INTERESSANT er det at:

  • Dette er en pragmatisk videreføring av forskning på såkalte “wicked problems”, med et bestemt fenomen som gjør seg gjeldende i langt flere saker enn skogbrann

  • Forskjellen mellom enkle og komplekse risiki illustreres gjennom karakteristika som målsetninger, opprinnelse, modell for å forstå det, type problemdefinisjon, informasjonsflyt, beslutningsmodell, type kunnskaps- og kompetansebehov, anvendelse

  • Prinsipper for å håndtere kompleks risiko er å: ta i bruk mangfold kunnskap, engasjere mangfoldig interesse, ta høyde for interessenter som gjerne underrepresenteres, forstå at risikoen er ujevnt fordelt og å fordele investeringene langs flere - ikke alltid åpenbare - akser.

HVA SÅ?

  • Lytt gjerne til denne podcasten om hvorfor skogbrann er et interessant og vanskelig emne - som er overførbart til andre innfløkte samfunnsproblemer. Det er ikke alltid lett å skille symptomer fra rotårsaker

  • Prinsippene for tilnærming til dette problemet er også gyldige i andre situasjoner der årsakssammenhengene er innfløkte. Jeg anbefaler å lese denne oversikten.

Prosjektstyring og prosjektsuksess flyter gjennom gode beslutninger

HVA: Gjennomgang i Storbritannia av seks case-studier for å se på sammenhengen mellom god styring av prosjekter og prosjektsuksess.

INTERESSANT er det at:

  • Det identifiseres seks konstrukter som påvirkes av god styring, og som igjen påvirker prosjektutfall. Disse seks er kultur, beslutningsarkitektur, naturlig beslutningsevne, gruppearbeid, identitet og sosial representasjon.

  • Det skilles også mellom “governmentality” og “governance”, der “governmentality” er - veldig forenklet - hvordan det legges opp til styring, og “governance” hvordan det gjøres i selve prosjektsammenhengen

  • Alt dette får effekt gjennom hvor gode beslutninger styringsapparatet er, altså er det denne adferden som gjør utslaget.

HVA SÅ?

  • Det finnes et godt mål for styringen fungerer, nemlig hvor gode beslutninger styringsapparatet tar. Vi kan ut fra dette både undersøke prosjektets suksess og styringsapparatets prestasjonsevne.

  • Det kunne være interessant å finne ut mer om symptomer, kjennetegn på gode og dårlige beslutninger (for eksempel om det er forståelig for alle, tar i betraktning alle vesentlige momenter, får ben å gå på, osv.)

Tverrfaglig samhandel, synergi og antagoni

HVA: Kvalitativ studie ved Universitetet i Bergen om suksessfaktorer for samhandling mellom flere aktører for å hjelpe sårbar ungdom i idrett.

INTERESSANT er det at:

  • Den såkalte “Bergenmodellen” for samhandling ble anvendt for analysearbeidet. Den ser på hva som går inn i en samhandling (ressurser, formål), hva som skjer under samhandlingen (roller, lederskap, samarbeidskontekst, produksjon såvel som forvaltning, m.m.) og hva som kommer ut i en gitt kontekst.

  • Det var flere ting som var avgjørende for at samhandlingen lykkes, men på forskjellig måte - og det var fordeler og ulemper ved alle aspekter av arbeidet.

  • Nytt fra arbeidet var utvidet forståelse av “antagoni”, altså motsetninger som ikke var produktive, for eksempel ved at de brøt ned tillit.

HVA SÅ?

  • Dette føyer seg til forskning som viser at kreativt, tverrfaglig samskaping krever mer enn strukturelle grep (for eksempel bemanning av team) og en god oppskrift; det krever også særskilt kompetanse på alle nivåer i arbeidet.

  • Motsetninger i arbeidet kan enten føre til suksess eller fiasko avhengig av om det fører til “synergi” eller “antagoni”. Her blir forskningen om psykologisk trygghet viktig.

  • Det bemerkes, nærmest i en bisetning, at underfinansiering er et slit men ikke bare en ulempe. Min egen forskning tyder på at det fremtvinger mer produktiv prioritering.

Bonus

  • Fra Brasil et utmerket sammendrag av (masse) forskning om sosial innovasjon, der også de ulike temaene fremkommer

  • Fra Østerrike, en undersøkelse i bruk av automatisert tekstanalyse for å forstå nye og komplekse problemer som Covid-19

Share this post
EDOS 2022 uke 14
edos.substack.com
Comments

Create your profile

0 subscriptions will be displayed on your profile (edit)

Skip for now

Only paid subscribers can comment on this post

Already a paid subscriber? Sign in

Check your email

For your security, we need to re-authenticate you.

Click the link we sent to , or click here to sign in.

TopNewCommunity

No posts

Ready for more?

© 2022 Leif Knutsen
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Publish on Substack Get the app
Substack is the home for great writing