Forskning på digitalisering 2024 uke 48
Tillit og informasjonsflyt; studenter og floker; teams motivasjon; byråkrati, kultur og innovasjon + digitaliseringsnivåer i offentlig sektor, smidige rakettforskere, samfunnsøkonomer og Oljefondet
Hvorfor er det vanskelig å få til store, komplekse men nødvendige IT-løsninger? Bli med på frokostseminar 5.12 i Pilestredet 44 med faglig tunge innledninger og panelsamtaler.
Forrige ukes seminar med tittelen "Vi trenger arkitektur, men trenger vi IT-arkitekter - og hva skal de i så fall gjøre?"tiltrakk seg mange både online og fysisk. Her er lenker til:
Presentasjonene er her:
Hva er "agile architecting" og hvorfor trenger man det? (Keynote av Antonio Martini, UiO)
IT-arkitektur og produktutvikling – hvem bestemmer? (Petter Hafskjold, Nav)
Er gårsdagens IT-arkitekter de samme som dagens og morgendagens? (Kristin Halvorsen og David Skogan, PROMIS Navigate)
Hva arkitekter gjør - eksempler, erfaringer og ideer (Kristoffer Dyrkorn, Autodesk)
Rapport fra spørreundersøkelsen (Michael Riegler)
Oversikt over tidligere seminarer er å finne her. Bli med på HITnettverkets Linkedingruppe her. Send mail til meg hvis du vil ha epostinnbydelser til fremtidige seminarer.
Tillitsbasert informasjonsflyt
HVA: Norsk studie om virkningen av arbeidsrelatert informasjonsflyt på tillitsbasert ledelse, her i norsk offentlig sektor.
INTERESSANT er det at:
Dette supplerer kunnskap om vertikal tillit (altså mellom “overordnede” og “underordnede” i en organisasjon) og autonomi, der det viser seg at arbeidsrelatert informasjon spiller en vesentlig rolle i å fremme tillit.
Dette settes i sammenheng med at slik tillit også legger til rette for omstillinger gjennom transformasjonelt lederskap.
Dette har viktige implikasjoner for å bygge inn arbeidsrelatert informasjonsflyt i både menneskelige og tekniske systemer.
HVA SÅ?
Det er en viss tendens for folk å omtale det psykososiale miljøet som noe uavhengig av — og noen ganger i motsetning til — selve arbeidet som skal utføres. Dette er litt i tråd med den marxistiske tanken om at arbeid nærmest av nødvendighet er fremmedgjørende for mennesker.
Tvert i mot støtter denne forskningen at arbeid kan og bør være meningsfylt for mennesker, og at innsats for å sette tillit, autonomi og annet verdighetsfremmende i sammenheng med arbeid har noe for seg.
Flokekompetanse blant unge studenter
HVA: Nederlandsk studie om studenters evne til å krysse faglige grenser for å løse floker (wicked problems)
INTERESSANT er det at:
Evne til å løse floker forbindes med dette å se sammenhenger, tenke helhetlig, være kreativ, tenke kritisk, ta initiativ, være proaktiv, ha risikotoleranse, og være effektiv
Å krysse grenser innbefatter fire kompetanser: å identifisere grensene, reflektere over dem, koordinere og så trekke kunnskap sammen ved transformasjon
Det viser seg å være fire profiler blant studentene: en som har lav kompetanse på alle fire, en som er høy på alle, og for de to andre ser det ut til at risikotoleranse er det avgjørende
HVA SÅ?
Kompetanseområdene er antagelig overførbare til andre personer og situasjoner, men mye av arbeidet dreier seg om samhandel mellom flere som har slik kompetanse
Det er særlig interessant at risikotoleranse er vippefaktoren for høyere helhetlig kompetanse. Det tyder på at folk må få “lov” til å krysse etablerte grenser.
Motivasjon i team
HVA: Australsk studie om faktorer som påvirker teams motivasjon.
INTERESSANT er det at:
Studien ser på selvbestemmelsesteori som en motivasjonsfaktor for motivasjon. Selvbestemmelsesteori går ut på at vi styres av impulsen om å differensiere (for eksempel nysgjerrighet og utforskning) og integrere oss (ta til oss og etterleve sosiale normer) samtidig.
Den ser videre på dynamikk som motarbeider behovene til team og individer i arbeidet, hvor individets identitet og teamidentiteten kommer i motsetning til hverandre.
Det er derfor viktig å ha et bevisst forhold til teamprosesser (målsetting og omstillinger, handling og koordinasjon, konfliktløsning) og effekten på behovet for autonomitet, kompetanse og relasjoner.
HVA SÅ?
Noe av poenget med artikkelen er at teammotivasjon ikke bare er et resultat av at teamet fungerer, men også en drivkraft for det.
Konvergens i interessene til den enkelte og organisasjonen er et kjent konsept, men denne artikkelen legger opp til mer spesifikke spørsmål, nemlig om utforming av identitet.
Byråkrati, kultur og innovasjon
HVA: Belgisk studie om effekten byråkrati har på innovasjon i offentlig sektor.
INTERESSANT er det at:
Det skilles mellom ulike kulturer - utviklingskultur, hierarkisk kultur, gruppekultur og rasjonell kultur
Byråkrati gjør seg gjeldende på flere nivåer - for eksempel hele organisasjonen og prosjektet - og det påvirker innovasjon forskjellig. Prosjekt byråkrati hadde sterkest negativ effekt på innovasjon.
Det viser seg at byråkrati gjerne har en negativ effekt på innovasjon, men en positiv effekt på innføring av innovasjoner og internt samhandel i innovasjonsarbeid. En rasjonell kultur ser ut til å fremme antall innovasjoner og eksternt rettet samhandel.
HVA SÅ?
Det er naturligvis mangfold i byråkrati, og denne studien viser at regler, standarder og prosesser kan være nyttige når ting skal gjennomføres. Dette henger sammen dobbelthendthet.
Dette med typer kultur er interessant, men det er hierarkisk kultur som virker mest hemmende på innovasjon
Bonus:
Et omfattende men interessant rammeverk for digitaleringsnivåer i offentlig sektor
God presentasjon fra NASA om overgang fra vannfall til smidig praksis for rakettforskere
Interessant artikkel om rollen til fremtredende samfunnsøkonomer i forvaltningen av Oljefondet
Neste uke: Ledervegring; digital transformasjon av helsesektoren; digital lederskap viser vei + estetikk i programmering, Mariana Mazzucato og legemiddelbransjen, digitalisering og arbeidslivet