Forskning på digitalisering 2025 uke 17
Vedvarende smidige organisasjoner; silobaserte team; kompleksitet i offentlige anskaffelser + hackathon for vannsikkerhet, stedsbasert tjenestedesign
Vedvarende smidige organisasjoner
HVA: New zealandsk studie av hvordan organisasjoner forblir smidige over tid.
INTERESSANT er det at:
Dette er en case studie av et ledende firma som hadde møysommelig arbeidet for å bli mer smidige over flere år.
Ti utfordringer var aktuelle: smidigheten var ujevn, det var motvilje mot omstilling, andre prioriteter konkurrerte, team var ikke alltid bemyndigede, det var stor avhengighet mellom team, å få inn nye folk, rolleforvirring, utskifting av medarbeidere, balansering av ansvar og upassende finansieringsmodeller.
Forfatterne ønsker mer erfaringsbasert forskning på hvordan organisasjoner innretter seg for å oppnå mer smidighet og møte utfordringene underveis.
HVA SÅ?
“Smidig” er et fenomen som henger sammen med et noe større felt som omtales som adaptiv ledelse som strekker seg utover utviklings- og designarbeid.
Utfordringene bygger som regel på legitime behov som adaptiv ledelse må løse på nye eller kanskje uvante måter.
Silobaserte team
HVA: Amerikansk og irsk studie av silobaserte team: hvorfor de oppstår, hvilke effekter de har, og hva som kan gjøres for å hindre at de oppstår og vedvarer.
INTERESSANT er det at:
Faktorer som bidro til siloer var store og komplekse organisasjoner som ellers tyr til siloer, begrensninger og omstillinger og kommunikasjonsvanskeligheter med dårlig kommunikasjon.
Typiske effekter er utilstrekkelig koordinasjon, fragmentering av team, usunn konkurranse på bekostning av samarbeid, og lojalitetskonflikter.
Tiltak for å motvirke silo innbefatter teambaserte incentiver, langvarige arbeidsforhold, og vekt på kommunikasjon og samhandel på tvers av organisasjonen.
HVA SÅ?
Få om noen av tiltakene er begrenset til team, de gjør seg gjeldende på organisasjonsnivå. Altså er det et organisasjonsmessig ansvar, ikke et anliggende for hvert team.
Det forblir likevel utfordringer som følge av at store og komplekse organisasjoner drar nytte av siloer.
Kompleksitet i offentlige anskaffelser
HVA: Svensk studie om offentlige innkjøp av informasjonssystemer
INTERESSANT er det at:
Teknologi analyseres som et samspill mellom menneskelige agenter, teknologi og institusjonelle egenskaper, hvor teknologi er et menneskelig produkt, teknologi fungerer som et medium for menneskelig handling, institusjonen pålegger teknologien visse regler, og effekten av teknologi på institusjonene
Analysen kom frem fire temaer som ble satt i sammenheng med ti faktorer som påvirket innkjøpsbeslutninger, nemlig menneskelig aktører og teknologi (komplekse krav, oppfatninger om teknology); brukeropplevelser av funksjonalitet og effektivitet (brukermedvirkning, organisasjonell ekspertise, samskaping med brukere); regler, rutiner, normer og kulturelle aspekter (sikkerhet, sosiomateriell dynamikk); og organisasjonelle konsekvenser (organisasjonens fleksibilitet, den digitale transformasjonsreise, kontekstuell variabilitet).
Poenget med artikkelen er at anskaffelser innebærer mye større kompleksitet nå, når teknologi er mer sammenvevd med både mennesker og organisasjoner enn før.
HVA SÅ?
Dette er noe ganske annet enn tradisjonelle systemanskaffelser som dreide seg om funksjonalitet og pris, og det kan også forklare hvorfor slike anskaffelser så ofte ikke lyktes.
Dette rammeverket er for vidløftig til praktisk bruk i beslutningsprosesser, men det gir bra grunnlag for diskusjoner.
Bonus
Resultat fra en multinasjonal hackathon i Nederland i regi av FN for å finne ut av vannproblemer
Australsk studie av forbedre sosiale utfall av stedsbaserte velferdsløsninger som bygget på samskapt design
Neste uke: KI og demokratiet; hva som er viktig for å få til Devops; programmerer LLMer godt? + hvordan forskningsagendaer blir til, hva slags stemning skapte The Guardian under Covid. Lego Serious Play