Forskning på digitalisering 2025 uke 20
Nye finansieringsmodeller for offentlig sektor (utenfor Norge); team-coaching; barrierer for smidige organisasjoner + shipdesign, slemme teamledere
Nye finansieringsmodeller for digitalisering av offentlig sektor i Storbritannia
Dette er ikke en forskningsartikkel men likevel verdt å lese: Departementet for vitenskap, innovasjon og teknologi lanserer i disse dager fire nye finansieringsmodeller som de håper vil bidra til mer fleksibel og effektfull investeringer. Det er noe beundringsverdig over at disse også rulles ut eksperimentelt.
Hva team coaching innebærer
HVA: Amerikansk studie om kompetanse, adferd og forskning på coaching av teams.
INTERESSANT er det at:
Team coaching defineres som “direkte interaksjoner med et team med det formål å hjelpe medlemmene i å bruke sine kollektive ressurser på en koordinert og oppgave-orientert måte for å oppnå teamets arbeid” (“direct interaction with a team intended to help members in the coordinated and task-appropriate use of their collective resources in accfmplishing the team’s work”)
Forskning viser at team coaching forbedrer teamet ytelse ved å bygge motivasjon (forbedre oppslutning og innsats, iverksette struktur, sikre autonomi, m.m.), forbedrer mellommenneskelige prosesser (anerkjennelse, fremme følsomhet, åpner dialog ), og det forbedrer kunnskap og læring (organisere informasjon, legge opp til informasjonsdeling, legge opp til reflektiv praksis).
Innsats i coaching må bygge på en forståelse av behovene i hvert team, og det kan lønne seg å diskutere det åpent.
HVA SÅ?
Artikkelen foreslår langt på vei at team trenger en coach i tillegg til en leder, ettersom dette er separate men komplementære roller. Dette kan vise seg å være en egen profesjon (man kanskje kan rotere inn i og ut av).
Dersom teamet prestererer bedre, kan det lønne seg. En ukes teamarbeid koster mye.
Barrierer for smidige organisasjoner
HVA: Tysk artikkel om utfordringer ved å innføre smidig tankesett i organisasjoner.
INTERESSANT er det at:
Artikkelen leverer som premiss at a) “smidig” er det som er i samsvar med det smidige manifest (fra 2001), og b) at man må skille mellom å “være” smidig og “gjøre” smidig.
Identifiserte utfordringer er manglende respekt i organisasjonen, ledere stiller andre krav til seg selv enn andre, den rådende kulturen støtter ikke tillit, det er ikke nok plass til å gjøre feil, strukturen motvirker smidighet, smidighet foregår ikke på alle nivåer, og feedback verdsettes ikke.
Det fremmes en modell som skiller mellom selvforsterkende kulturelle verdier som påvirkes av lederaktiviteter (lederadferd, struktur, engasjement på alle nivåer)
HVA SÅ?
Det er litt farefullt å gjøre smidig til noe monolittisk — det er et fenomen som samler flere tråder og er en del av et større fenomen med både teknisk innovasjon og organisasjonsutvikling.
Det sagt, henger barrierene godt sammen med dette bredere perspektivet.
Bonus
Veldig interessant artikkel om hva som inngår i shipdesign. Hint: det ligner mer på softwareutvikling enn jeg trodde, i hvert fall.
Artikkel om effekten av “slemt” (abusive) lederskap på ytelse i team.
Neste uke: Laboratorieeksperiment av lederskap; det britiske forsknings- og innovasjonssystemet; byggetillatelseautomatisering som ikke funker så godt + lederansvar og KI, smarte byer og turisme