Forskning på digitalisering 2025 uke 22
Det er ikke så galt med digitalisering av offentlig sektor;Humor nytter; industi 4.0 i Italia; to startsteder for å bli en bedre leder + prosesser i programvareutvikling, LLMer og misinformasjon.
Les kronikken av Magne Jørgensen om en artikkel i Stat & Styring om nytterealisering i digitalisering av offentlig sektor. Det er mulig dette nyhetsbrevet er tørt, men altfor mye av diskusjonen om digitalisering av offentlig sektor er preget av tabloide overskrifter. I dette tilfellet, tabloide overskrifter som snur opp ned på sakene.
Effektfull humor
HVA: Australsk studie om bruk av humor blant ledere.
INTERESSANT er det at:
Det har vært en god del forskning som viser at humor har en utpreget positiv effekt om det er gjort på kompetent vis men kan være skadelig om det er skjødesløst eller hensynsløst.
Forfatterne deler inn humorkompetanse i evne til å forstå konteksten riktig, riktig formål og motivasjon, dømmekraft, evne til å levere humoren, og til å forstå reaksjonen riktig.
Dette settes så i sammenheng med kognitiv intelligens (IQ) og følelsemessig intelligens (EQ), og lederskapskompanse — følsomhet for muligheter og risiko, egenforståelse, målbevissthet, problemløsning, dømmekraft, kommunikasjon og læring.
HVA SÅ?
Dette blir jo nærmest som et motstykke til Michael Scott i The Office, som er dårlig på alt som beskrives her. Er å finne på Netflix.
Jeg synes det også mangler et element, nemlig evnen til å oppfatte det humoristiske momentet, men det er kanskje vanskeligere å definere presist.
Industri 4.0 i Italia forbedrer produktivitet
HVA: Italiensk registerstudie av økonomiske effekter av en “Industry 4.0 plan” (II4.0) igangsatt i 2017.
INTERESSANT er det at:
Industry 4.0 defineres som resultatet av ni teknologier: tingenes internett (IoT), cyber-fysiske systemer, big data og analyse, skybasert teknologi, kunstig intelligens, simulasjon, augmented reality, 3D-printing/”additive manufacturing”
II4.0 er et såkalt “horisontalt program” som bygger på incentiver som benytter seg av markedskrefter i stedet for direkte tilskudd.
Studien viser at programmet forbedret produktivitet, men ujevnt: bedrifter som allerede nyttiggjorde seg teknologi fikk mer ut av det. Forfatterne er imidlertid mest kritiske til at programmet ikke hadde mer konkrete målsetninger.
HVA SÅ?
Disse ni teknologiene er ikke som en bedre kopimaskin man kjøper, skrur på og tar i bruk. De krever tung ekspertise å forstå i seg selv, og det er enda vanskeligere å bruke dem til forretningsmessig innovasjon.
Produktivitet var det som var mest nærliggende å måle i denne studien, men ikke den eneste som er meningsfulle. Men det viser fordelene ved å ha anonymisert registerdata.
To steder å starte for å bli en bedre leder
HVA: Litteraturstudie fra Liechtenstein (!) og Østerrike om effekten av lederskapstrening.
INTERESSANT er det at:
Dette bygger på forskning som viser at konvensjonell lederskapstrening ikke lykkes med å utvikle følelsmessig kompetanse som selvstyring, selvforståelse og relasjonsbygging, men at kompetansebygging innenfor selvledelse og “mindfulness” kan bidra.
Sammendrag av studiene viser at selvledelse — om bevissthet og mental tilstedeværelse, bidrar til bedre mål og teamprestasjon og tillit. “Mindfulness” synes å forsterke dette, og det fører til redusert stress, holdninger og kompetansebygging.
De anbefaler syv artikler som de viktigste, hvorav fire er om selvledelse og tre om “mindfulness”
HVA SÅ?
Mange av artiklene om bedre lederskap ender opp men en lang liste over kompetanse som er både overveldende og uoversiktlige. Å finne sammenhengen mellom de bestanddelen gir mulighet til å starte et fornuftig sted.
At begge de foreslåtte ferdighetene begynner med selvforståelse er påfallende.
Bonus
Tysk studie av prosesser i programvareutvikling som viser mulige flaskehalser.
Essay om hva LLMer (kunstig intelligens) kan beskytte oss men også muliggjøre feilinformasjon
Om erfaringer i journalistikk og informasjonsdesiminasjon under Covid-19.
Neste uke: KI og kreativitet; indikatorer for digitalisering av offentlig sektor; digitalisering og innovasjon i EU + multilokalitet, endring i teori og praksis