Forskning på digitalisering 2025 uke 27
To moduser for digitalisering av offentlige tjenester; struktur for bærekraftig byutvikling; design av KI-styrte overvåkingsdroner + produktivitet i USA og Storbritannia, transformasjonell av IT team
Viktig: Et eksempel på nødvendigheten av gode empiriske studier og nøye lesning av disse presenteres av min kollega Magne Jørgensen i Stat og Styring. La meg si for egen regning: tendensen til å tabloidisere digitalisering (og særlig dette med “fiaskoer”) gjør at nødvendige satsninger preges av risikoaversjon når vi ønsker eksperimentering, og reduserer muligheter for læring, ved at folk flykter fra feil i stedet for å lære av dem. Det foregår veldig mye god forskning om digitalisering i norsk offentlig sektor. Denne søkestrengen kan gi et inntrykk.
To endringsmoduser
HVA: Tysk studie som sammenligner to digitaliseringsprosjekter med hensyn til ovenfra-ned og nedenfra-opp omstillinger
INTERESSANT er det at:
Ovenfra-ned defineres ganske så presist som en sentralt-drevet, obligatorisk digitalisering med lite handlingsrom på det lokale nivået, ofte som resultat på restrukturering og utskifting. Nedenfra-opp prosesser initieres på lokalt nivå, jobber innenfor et eksisterende rom og er ofte mer inkrementell og varsom.
I disse casene var det ovenfra-ned prosessen som førte til kostnadseffektivisering, mens nedenfra-opp løsningen skapte ytterligere trinn ved at nye prosesser ble lagt til i lag. Den forventede nytten tok tid å få til.
Modus for endringer kan ha sammenheng med hva slags tjenester som tilbys og hvordan de hjemles og defineres.
HVA SÅ?
Jeg tror dette også henger sammen med om det er bakgrunnsprosessene eller brukeropplevelsen som skal endres.
Her er det også behov for mer forskning på flere typer case’er. Og særlig hvordan man lykkes med hver modus.
Bærekraftig byutvikling
HVA: Artikkel om rammeverk for “public policy” for byer og bybebyggelse i dette århundret, hovedsakelig med utgangspunkt i Berlin.
INTERESSANT er det at:
Byer er et interessant paradoks i arbeidet for å sikre bærekraftig utvikling: mens de utgjør en stor del av utslipp og forbruk, er det spesielt gode forutsetninger for innovasjon som reduserer og motvirker problemer.
Rammeverket bygger på fire former for kunnskap: det som orienterer innsatsen mot felles mål, det som former systemer og løsninger, transformasjonskunnskap som realiserer målene ved god bruk av systemene, prosesskunnskap om arbeidet som må gjøres.
Dette samles for å utarbeide felles mål, få i stand intervensjoner, engasjere interessenter og muliggjøre endringer. Det presenteres eksempler fra lufthavner, om politisk ledelse og administratorer, dataforvaltning og labmiljøer.
HVA SÅ?
Bærekraftig utvikling er et overordnet og ambisiøst miljø for byer, særlig under urbanisering. Dette krever en strategisk tilnærming som ser ting i sammenheng med hverandre.
Særlig dette med å gjøre det kunnskapsbart kan være nyttig for å bygge nødvendig kompetanse og ikke bare iverksette tiltak.
KI-styrte overvåkingsdroner
HVA: Amerikansk artikkel om en KI-basert plattform for styring av overvåkingsdroner
INTERESSANT er det at:
Droner overvåker mot inntrenging, brann, tyveri, avvik, forbrytelser, flom, og mer, gjennom å påvise, spore, varsle, analyser, osv.
Dette krever skybaserte løsninger som tar seg av brukergrensesnitt, backbone og edge, og maskinvare på selve dronene. Og en tjenestebasert arkitektur for å få det til å henge sammen.
Kunstig intelligens analyserer og “forstår” dataene som produseres av dronene.
HVA SÅ?
Jeg tar denne med fordi det er et godt eksempel på logisk design av avansert og sammensatt teknologi
Et viktig element er hvor KI-elementene plasseres, og hvordan de lærer sånn at de stadig yter bedre og sikrere.
Bonus
IMF rapport om produktivitet i USA etter Covid-19 som viser robust forbedring, særlig på grunn av bedre digitalisering.
Britisk studie av produktivitet i Storbritannia
Amerikansk og tysk studie som viser at transformasjonelt lederskap virker for IT team
Neste uke: Digitalisering er en egen ressurs; identitetsarbeid blant IT-prosjektledere; kompetanse for digital transformasjon + sjefshatten, bokstavelig talt, læring fra smittetesting under Covid-19