Forskning på digitalisering 2025 uke 28
Seminar om systemavvikling; debatt; digitalisering en egen ressurs; identitet blant IT-prosjektledere; kompetanse for digital transformasjon + sjefshatten, læring fra smittetesting under Covid-19
Meld dere på morgenseminar 4.9 om Systemavvikling - hvordan lykkes med å bli kvitt gamle IT-systemer og hvorfor det er vanskelig.
Nei, forskning ligger hverken etter eller utgjør en sinke på praksis. Les mitt innlegg i forskningssonen om forholdet mellom forskning og praksis og kommentér på Linkedin. Jeg takker også ja til innbydelser på Linkedin.
Digitalisering som egen ressurs
HVA: Studie fra IFI/UiO og NHH om digital styring (“management”) i offentlig sektor.
INTERESSANT er det at:
Utgangspunktet er en syntese av litteraturen som går ut på fire aktiviteter: de planlegger hva som skal gjøres, organiserer arbeidet, leder og motiverer, og følger opp ved å forvalte to typer ressurser, nemlig penger og mennesker. I tillegg kommer da digitale ressurser.
Digitale ressurser må da underlegges planlegging (følge med på utvikling, se etter muligheter, planlegge, osv.), organisere innsats for digitalisering, lede omstillinger forbudet med digitalisering og følge opp.
De identifiserer og beskriver så seks endringer forbundet med digitale ressurser: fra strategi til kontinuerlig utvikling, fra optimalisering til rekonseptualisering, fra relasjoner til partnerskap, fra IT siloer til plattforbanserte økosystemer, fra powerpoint (presentasjoner) til dashboard, og fra nytterealisering til posisjonering i økosystemer. Verdt å lese.
HVA SÅ?
Det er skrevet mye men konkludert lite om oppbrytingen av industrielle strukturer som lar seg lett dele opp og styres hierarkisk. Vi trenger å forstå ressurser på nye måter, og dette er et eksempel på dette.
Alle de seks endringene har til felles at de krever mer fleksibilitet og mer læring enn hierarkiske modeller.
Identitetsarbeid blant smidige prosjekteldere
HVA: Tysk og canadisk studie av identitetformasjon blant prosjektledere i smidige team som fungerer i tradisjonelle organisasjoner.
INTERESSANT er det at:
Prosjektledere posisjoneres i grensesnittet mellom organisasjonen og utviklingsarbeidet, liminalt mellom to tilstander og havner derfor ofte i klemme.
Spenningsfelt oppstår i ansvaret til toppledelsen, kommunikasjon med toppledelse, samhandel med utviklingsteamet, kontroll over utviklingsarbeidet, og fordeling av ansvar og forpliktelser.
Dette innebærer bestrebelser hos prosjektledere med identitet — å utvikle en ny identitet (både kognitivt og i adferd), holde denne identitet og finne ut av utfordringer og endringer underveis.
HVA SÅ?
Prosjektarbeid generelt går ut på å få til (ofte gjennomgripende) endringer, og prosjektlederen blir ofte forbundet med de ubehagelige sidene av omstillingene.
Dette kan være spesielt uttalt i smidig utvikling, når fremdriftsindikatorene samstemmer dårlig med tradisjonelle prestasjonsmål. Det er derfor nyttig at spenningen blir identifisert og utforsket, som her.
Kompetanse til digital transformasjon
HVA: Nederlandsk og amerikansk artikkel som sammenfatter forskning på ferdigheter til digital transformasjon
INTERESSANT er det at:
Forfatterne fant 36 artikler om dette emnet som hadde ganske ulike tilnærminger til emnet. Det var altså bra spredning på forskningen, og dette er et forsøk på å samle det.
En del av arbeidet til artikkelen har gått ut på å avklare ulik terminologi og konseptuell tvetydighet for å lande på entydige definisjoner.
Ferdighetene kategoriseres i digitale arbeidsferdigheter, gründerferdigheter, faktabaserte arbeidsvaner, samarbeidsevner, adaptivitet og kommunikasjon.
HVA SÅ?
Det er blitt en del artikler i dette nyhetsbrevet som forsøker å sammenfatte og strukturere alle ferdighetene som er nødvendige til digitalisering. De fleste blir lange liste så noenlunde kategorisert, helt overveldende både til forskning og praksis. Her er det også slik, men det illustrererer at mye må gjøre riktig for å lykkes.
Kategoriene her utgjør en modell, men det er antagelig behov for mer empirisk forskning for å avklare hvor viktige de er relativt til hverandre.
Bonus
Amerikansk studie som viser at visuell signalisering (rødt hodeplagg) av lederrolle er mer effektivt enn å muntlig varsle det.
Rapport fra EU om lærdom fra smittetesting under Covid-19 pandemien.
Neste uke: Læring i økologisk landbruk; modell for suksessfaktorer for programvareutikling; økosystemer for innovasjon + gir konsulenter skadelige råd til universteter; wicked problems parallelt empiri