Forskning på digitalisering 2025 uke 29
Læring i økologisk landbruk; modell for suksessfaktorer for programvareutikling; økosystemer for innovasjon + gir konsulenter skadelige råd til universteter; wicked problems parallelt empiri
Meld dere på morgenseminar 4.9 om Systemavvikling - hvordan lykkes med å bli kvitt gamle IT-systemer og hvorfor det er vanskelig.
Læring i økologisk landbruk
HVA: Tysk studie av kunnskapsutveksling og avhengigheter i den økologiske landbruksektoren i tre tyske sambandsstater (Brandenburg, Nedre Sachsen og Bayern).
INTERESSANT er det at:
Dette er en del av EUs “jord til gaffel” strategi som bl.a. går ut på at areale viet til økologisk landbruk skal vokse fra 8% til 25% innen 2030. AKIS (jordbrukets kunnskap og innovasjonssystem) inngår i dette i ulike skalaer.
Undersøkelsen viste kunnskapsutveksling var spesielt intensiv og aktiv blant bøndene selv, både i formelle nettverk og uformell kunnskapsutveksling.
Imidlertid var bøndene skuffet over kunnskap fra forskning og yrkesskoler, og det var behov for bedre støtte fra offentlige ressurssentre, m.m.
HVA SÅ?
Dette kan være et eksempel på formålsrettet læring, ettersom bøndene motiveres av en god sak og søker praktiske råd for å få det til. I så fall er det viktig at ressurser som læresteder, forskning og statlig veiledning er så tett knyttet til praksis som mulig.
Som forfatterne påpeker, er dette overførbart også til andre sektorer.
Suksessfaktorer i programvareutvikling
HVA: Polsk studie for å kvantitativt avklare suksessfaktorers bidrag til ulike suksesskriterier i programvareutvikling.
INTERESSANT er det at:
Suksesskriteriene (hvordan vi vet at man har lykkes) var kvalitet på produktet, omfangsrealisering og krav, overholdelse av tidsfrister, budsjett, kundetilfredshet og leverandørtilfredshet) og fire uavhengige faktorer (suksessfaktorer) nemlig smidig praksis og endringsledelse, organisasjon og folk, interessenter og risikoanalyse, og arbeidsmiljø).
Suksessfaktorer innenfor hver kategori ble så utarbeidet til 16 rimelig konkrete spørsmål. Gjennom iterasjoner av modeller kom forskerne frem til en modell som fungerte godt, men de hadde ulik effekt på kriteriene.
Latente variabler ble også identifisert, altså faktorer som viste seg å ha sammenheng med hverandre uten at man antok det på forhånd.
HVA SÅ?
Forskning på suksessfaktorer i programvareutvikling har hatt lite fremgang, hovedsakelig fordi det er mange suksesskritier og mange kontekstuelle egenskaper. Mange forsøk på å finne ut av det har gitt høyst ulike resultater.
Denne studien utmerker seg ved å bruke robuste kvantitative metoder og ved å finne en model som holdt godt sammen. Men inntil vi kommer lengre med å forstå de kontekstuelle attributtene, forblir det ufullstendig.
Økosystemer for innovasjon
HVA: Finsk studie om økosystemet for innovasjon i San Diego, California
INTERESSANT er det at:
Interessentene var det sentrale universitetet (University of California San Diego), forskningsinstitussjonene, VC firmaer, en innovasjonsakslerasjonsorganisasjon, inkubatorer, m.m., altså et forholdsvis komplekst nettverk.
“Eksterne” suksessfaktorer var først og fremst forskningsfinansiering, policy, geografisk nærhet, muligheter for utbygging, finnsielle tjenester til emisjoner, m.m.
“Interne suksessfaktorer” var samarbeid, sosiale nettverk, “co-opetition”, livskvalitet, risikovilje, og mer.
HVA SÅ?
Dette er gjensidig forsterkende forhold som ikke kan restruktureres men må heller vokse frem
Dette gir et rammeverk for å undersøke nærmere våre slike økosystemer, som i Trondheim og Oslo. Jeg har en mistanke at vi har både styrker og svarkhet.
Bonus
Undersøkelse av konsulentfirmaers påvirkning av universiteter i forbindelse med Covid-19 som ikke reflekterer godt på firmaene.
Essay om tilnærminger til floker (wicked problems) som går ut på å bygge flere løsninger samtidig som henger sammen.pionerfirmaer, en innovasjonsakselerasjonsorganisasjon, bransjeorganisasjoner, inkub
Fra Norge en innføring i undervisning i empiriske tilnærminger til programvareutvikling.
Neste uke: Nysgjerrighet vinner; raskere læring om smart belysning; strategisk dialog i offentlig sektor + frem fiender av risikostyring, ytelsesmål i digitalisering, sammendrag av forskning om digitalisering